За Гергьовден много хора спазват традицията да сложат агнешко месо на трапезата.

...
За Гергьовден много хора спазват традицията да сложат агнешко месо на трапезата.
Коментари Харесай

Новозеландските агнета -  по-евтини, но безвкусни

За Гергьовден доста хора спазват традицията да сложат агнешко месо на трапезата. В магазините всеки може самичък да избере дали да купи българска или вносна мръвка. Родното произвеждане се отличава по синия щемпел, до момента в който непознатото е белязано с червен.

Освен от прилежащите страни, у нас се внася и стока от Австралия и Нова Зеландия. Двете страни са измежду най-големите производители в света, а Нова Зеландия е най-важният извъневропейски снабдител на овче и агнешко месо за Европейския съюз - през първите 11 месеца на 2018 година доставките доближиха 145 хиляди тона, или 85 % от общия импорт в Съюза.

Експерти в Брюксел обаче предвиждат, че тази година вносът ще бъде доста по-малък поради по-слабото произвеждане, както и поради повишеното търсене от страна на Китай.

Цената на новозеландското месо е по-ниска от тази на родното, само че то не е вкусно, настояват експерти. Агнетата са от породи кросбред и мериносови , пасат свободно и се отглеждат единствено за месо. Вкусът им е много по-различен от този, с който сме привикнали , сподели за " Стандарт " проф. Иван Станков, началник на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация .

У нас това месо влиза най-вече замразено. Някои недобросъвестни търговци обаче го размразяват и продават за прясно на по-висока цена. 
Ако месото се внесе замразено и след това се продава за прясно, търговецът предстои на глоба, обявиха от Българската организация за по сигурност на храните /БАБХ/. Причината е, че срокът на валидност към този момент не е годен, тъй като той важи единствено при предпазване на месото при избрана температура. Все отново търговците се пробват, тъй като се надяват да продадат бързо стоката си около празниците, допълниха от БАБХ.

От там подсетиха, че месото минава през няколко инспекции според от това дали се внася непосредствено от Нова Зеландия или през трета страна – членка на Европейски Съюз. Още на 15 април БАБХ стартира тематични инспекции в цялата страна. Те ще продължат до 6 май 2019 година в това число.

По-евтини са и агнетата от Северна Македония, от където у нас са влезнали над 80 тона, според  Симеон Караколев, ръководител на Националната асоциация на овцевъдите . По думите му, месото влиза в България през Гърция, защото нямаме сертифициран Граничен контролно-пропусквателен пункт на границата със Северна Македония за импорт на месо.

Преди Великден от Асоциацията сигнализираха, че част от македонското месо е с нечетливи печати. На маркировката ясно би трябвало да се 
вижда регистрационният номер на кланицата, утвърдена за търговия с Европейски Съюз. От БАБХ направиха инспекция и на месото с нечетлива здравна маркировка бе наложена забрана. 
Според калкулации на Караколев пред investor.bg, с цел да влезе месото у нас на цена под 10 лв., то е изкупено в Северна Македония по 3,50 лв. кг живо тегло. Вносът му в Европейски Съюз не се обмитява, а по-ниската себестойност основава сериозна конкуренция за родното произвеждане. 

Караколев твърди, че вносът на 10 хиляди агнета значи, че българските фермери няма да могат да продадат 10 хиляди животни. А Асоциацията има намерение да изпрати сигнал до Европейската комисия поради обмитяването на месото.

Фермите към огромните градове авансово са договорили животните си и ще ги продадат. 

Там цената върви сред 9 и 12 лв. трупно тегло. Ако се договорят на 11,50-12 лв., на стопаните ще им излязат сметките, споделя проф. Станков. Агнетата, родени пред декември и януари, към този момент са към 30 кг. Те са идеални за чеверме - в случай че решите да въртите агнето на шиш, то би трябвало да е по-мазничко , споделя проф. Станков. Ако обаче е за пещ - добре е трупчето да е 10-12 кг от млечно агънце. За рязано на порции - вземете 12-15-килограмово. 
Килограм живо тегло пък се предлага сред 5 и 6 лв.. 

По думите на проф. Станков, огромен проблем имат стопаните в планините - в Родопите, в Странджа, в Балкана - там фермите са по-труднодостъпни и купувачи за стоката няма. Въпреки че агнетата, пасли планинска трева и билки, са най-вкусните. 

" Няма търсене на агнета ”, оплаква се Мирослав Хусков от ивайловградското село Плевун , написа glas.bg. Преди Великден и Гергьовден той няма да може да продаде изгледаните от него 200 агнета в планинския район на Източните Родопи. “Преди години изкупуваха съвсем на 7  лева кг, само че от година на година цената пада. Сега цената е 5 лв., което е на себестойност. Накрая роми ще ги изкупят на цена подарък за 4 лв.. Все викаме: хайде, идната година ще е по-добре, и по този начин към този момент 15 години ”, жалва се Хусков. Според него са отговорни прекупвачите, които купуват животните от производителите на ниски цена, а след това ги препродават на търговците доста по-скъпо.
Субсидията от 37 лв. на агне също била прекомерно ниска.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР